Na de vierde etappe van de Tour de France behoudt de in België geboren Nederlandse profwielrenner Mathieu van der Poel zijn gele trui

Tadej Pogacar heeft de vierde etappe van de Tour de France gewonnen. Na een fantastische laatste tien kilometer won hij in de sprint met een select groepje, voor Mathieu Van der Poel, die wél de gele trui behoudt. Jonas Vingegaard completeerde het podium.

 

Hoe kwam de zege tot stand?
Waar de renners maandag een collectieve rustdag hadden, zetten ze vandaag de 174 kilometer richting Rouen vol gas door. Een nieuwe wandeletappe zonder een vroege vlucht was uitgesloten. Een kwartet – met onder anderen Lenny Martinez, Jonas Abrahamsen, Kasper Asgreen en Thomas Gachignard – vond het de moeite waard om hun sponsors vandaag in het zonnetje te zetten. Ze kregen nooit meer dan twee minuten van het peloton.

Het koersverloop zou lange tijd hetzelfde blijven. De voorsprong van het viertal vooraan bleef stabiel, de mannen van Alpecin-Deceuninck bepaalden het tempo in het peloton. Vooral de laatste dertig kilometer beloofden spektakel, met vier hellingen die elkaar in rap tempo opvolgden.

Bij het beklimmen van de Côte de Belbeuf, een klim van de derde categorie die de finale inluidde, was Lenny Martinez de enige vluchter die het peloton voor kon blijven. In het peloton dwong UAE het tempo op en Wellens had de leiding genomen om nog een punt te pakken in het bergklassement.

Na de Côte de Belbeuf – en de dagelijkse valpartij in het peloton – volgden er nog drie beklimmingen. De eerste twee waren feitelijk tijdverspilling, de strijd tussen de groten der aarde bleef uit en een groep van zo’n 40 renners zette koers naar de laatste klim van de dag, de Rampe Saint-Hillaire, op zes kilometer van de finish. Niet lang met 800 meter, maar met pieken tot 16% was het moordend.

In de aanloop naar de klim waren het de mannen van Visma – met Campenaerts aan kop – die het tempo opvoerden. Eenmaal op de klim ging Campenaerts aan de kant en kon de strijd losbarsten. Pogacar gaf vol gas, Vingegaard moest alle zeilen bijzetten maar kon het wiel van de Sloveen net vasthouden. De rest, waaronder Remco Evenepoel, moest inhalen.

Bovenaan was er nog vijf kilometer te gaan, op de achtergrond was het Evenepoel die de kastanjes uit het vuur trok en het gat naar Pogacar en Vingegaard dichtte. Met een select groepje ging het in razend tempo naar de finish. Almeida trok de sprint voor Pogacar, maar Van der Poel ging als eerste. Pogacar was alert en sprong in het wiel van de Nederlander. Van der Poel moest vlak voor de finish gaan zitten, Pogacar kon doorsprinten naar de finish en mocht in Rouen het zegegebaar maken. Vingegaard completeerde de top drie.

Wat deden de Belgen?

Victor Campenaerts reed zich helemaal leeg op weg naar de Rampe Saint-Hillarie in dienst van zijn kopman Vingegaard. Evenepoel moest op de laatste klim van de dag lossen, maar haalde Pogacar en Vingegaard in de afdaling wel in. Wout van Aert zat ook goed voorin, maar moest uiteindelijk opgeven toen Pogacar aanviel. Hij kon niet meer terugkeren zoals Evenepoel.

Jordi Meeus kwam maandag zwaar ten val tijdens de etappe, maar kon vandaag wel starten.

Wat deden de favorieten?
Pogacar en Vingegaard doen iets in het klassement door de bonificatieseconden te pakken. Ze winnen weer een paar seconden op Evenepoel. Evenepoels achterstand is nu 58 seconden.

Nog iets om te weten?
Tim Wellens ging gisteren op zoek naar bergpunten om Pogacar van de bolletjestrui te ontdoen. Vandaag pakte hij ook weer een bergpunt. Uiteindelijk bleek het allemaal tijdverspilling: Pogacar bereikte als eerste de top van de Rampe Saint-Hillaire en heeft daarmee opnieuw de meeste bergpunten.

Met deze overwinning staat Pogacar nu op 100 overwinningen in zijn profcarrière.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *